Aristeon - historie, výroba a kvalita

Olivový olej je již po staletí hlavní zemědělskou komoditou ostrova Zakynthos a to platí zejména o středisku zvaném Lithakia. Zdejší extra panenský olivový olej je pověstný pro svou prémiovou kvalitu a výživou hodnotu. Na ostrově Zakynthos žije v současnosti okolo 8500 rodin zabývajících se zemědělstvím a pro 3000 z nich je pěstování oliv jediným zdrojem příjmů. Ty se pěstují  v rozsáhlých olivových hájích zvaných obecně liostasia a jen na Zakynthosu na nich roste přibližně 1.700.000 olivovníků. Průměrná roční produkce ostrova dosahuje 6.000 - 8.000 tun olivového oleje. Obyvatelé Zakynthosu jsou velmi těsně spjati se svým ostrovem, jsou na něj hrdí a dobře si chrání životní prostředí i svůj styl života. Tradice a vědomosti o pěstování a šlechtění olivových stromů pro ně představují rodinné stříbro, které je proslavilo daleko za hranicemi Řecka. V čase sklizně a lisování oleje zvaném liotrivi, který přichází na přelomu podzimu a zimy, mistní lidé dodržují různé zvyky a rituály.  


Lis na zpracování olivového oleje Aristeon je rodinnou firmou a nachází se v lokalitě Lithakia, blízko známého letoviska Laganas na jižním pobřeží ostrova Zakynthos. Firma byla založena již v roce 1850, kdy byl tehdy ještě kamenný lis poháněn zemědělskými zvířaty. Torzo lisu bylo naštěstí zachováno až do dnešních dnů a je obdivováno návštěvníky, kteří se denně přijíždějí seznámit s historií, výrobou a kvalitou extra panenského olivového oleje Aristeon. Později byl zastaralý lis nahrazen kovovým a nakonec hydraulickým lisem. V současnosti se olej získává pomocí  nejnovější šetrné technologie odstřeďováním v centrifuze a umožňuje získávat bio extra panenský olivový olej dle nejpřísnějších mezinárodních norem. Mimo bio extra virgin oleje se zde lisuje i jemný extra virgin olivový olej. Oba druhy splňují striktní pravidla managementu nakládání s potravinami ISO 22000-2005, což bylo prověřeno certifikační autoritou TÅ°V AUSTRIA HELLAS, dceřinou společností rakouské TÅ°V. Oleje jsou dále na všech stupních výroby kontrolovány inspekční a certifikační  společností pro bioprodukty DIO.


Plnění do plechových kontejnerů a balení probíhá přímo v místě lisování oleje, což přispívá k zachování čerstvosti a čistoty konečného produktu. Olivovníkové lokality určené pro pěstování oliv na výrobu oleje Aristeon jsou velmi pečlivě vybírány a s olivami je následně nakládáno s nejlepší péčí, dle souboru regulí AGRO2-1 a AGRO2-2. Tyto lokality navíc splňují náročné podmínky pro bio hodpodaření. Mimoto byla oleji Aristeon udělena známka geograficky chráněného produktu Zakynthos PGI, jakožto výjimečné místní specialitě.

Aristeon je plněn do moderních plechových nádob s atraktivním designem a s uzávěrem o objemu 250, 500,750 ml nebo 3 a 5l. Tento typ obalu daleko lépe chrání olej před možnými vlivy prostředí. Například sluneční světlo, má fatální účinky na kvalitu olivového oleje a spolehlivě ho neochrání ani zabarvené skleněné lahve. Aristeon se chlubí excelentními senzorickými vlastnostmi, nízkým obsahem volných mastných kyselin a vynikající hodnotou peroxidového čísla, což jsou známky vynikající kvality tohoto extra panenského olivového oleje z rodinného lisu. To vše dohromady je výsledkem čistě mechanických a přírodních výrobních postupů, které se odehrávají striktně při teplotách nižších než 27°C.

 
 

Martin Slezák, Starobylá 1012/12, Praha 11, 14900
+420 601 20 30 50, martin@aristeon.cz

Copyright © 2018 Aristeon CZ, All rights reserved